Pengikut

Assalamualaikom

.... Terima kasih Allah, Engkaulah Tuhan, akulah hamba ......

Sabtu, 15 Disember 2012

TEWAS : LEE MIN HU SI KAMBING HITAM?


Seperti yang dijangkakan sebelum bermulanya perlawanan bolasepak Piala AFF Suzuki 2012, Harimau Malaya , pemegang juara pada edisi dua tahun lalu, hilang takhta setelah tumbang dengan aggregate 1-3 kepada pasukan Thailand dalam saingan separuh akhir. Kalah tetap kalah.
Cuma bezanya, amarah rakyat Malaysia selepas dibelasah 0-3 oleh Singapura pada pusingan awal dapat dicerahkan oleh prestasi yang lebih baik selepas kekalahan yang ‘tidak sepatutnya’ itu. Justeru itu, pasukan Harimau Malaya yang terkandas di peringkat separuh akhir dikatakan ‘Kalah Tetapi Bermaruah’.
Kalah tetapi bermaruah. Inilah ungkapan yang menenangkan pihak Pengurusun FAM/Datuk Rajagobal/Pemain Harimau Malaya dan majoriti (mungkin) peminat bolasepak kita. Watak utama yang melengkapkan ‘ Kalah Tetapi Bermaruah’ itu ialah pengadil perlawanan ‘berdarah’ itu, Lee Min Hu, dari Korea.
Ketika menyilak semula akhbar semalam, saya terbaca pendapat dua orang yang ada autoriti dalam bidang sukan tanah air.  Yang pertama menyalahkan pengadil secara mutlak di atas kekalahan Harimau Malaya. Sebaliknya, yang kedua berpendapat bahawa kekalahan Harimau Muda adalah kerana unsur dalaman dan luaran. Beliau berpendapat, andainya Lee Min Hu tidak buat hal sekalipun, pasukan Thailand adalah pasukan yang selayaknya menang.  
Kalau Si Lee Min Hu tidak buat hal tentunya moral dan rasa amarah pemain dalam keadaan terkawal. Dalam situasi sedemikian (tiada pemain dibuang padang dan mental pemain stabil), walaupun diasak sehingga sukar hendak bernafas, ‘magis’ yang menyebelahi kita mungkin berlaku. Tetapi ‘magis’ tidak akan selalu berlaku.  Kejayaan berpihak kepada pihak yang memiliki kekuatan dalaman.
Saya bukan sebahagian dari golongan antagonis, yaani pihak yang sentiasa menyalahkan badan sukan bolasepak kita, FAM. Bagaimanapun, kita yang pernah sehalaman dengan Korea/Jepun perlu membina semula kekuatan. Kita sudah letih bermain dengan ungkapan klise samada kepada pihak yang dipersalahkan atau pihak yang tidak puas hati, iaitu rakyat Malaysia keseluruhannya.

2 ulasan:

 1. memang sakit aty towl dgn refferee korea nie .. apew pnce dye bgy kad merah tuhh ,, sian fadhli shas .. kew dye mkn rasuah thailand .. sy sbgai rakyat malaysia rase xpuas aty ape yg dilakukan oleh lee min hu ,, !!

  BalasPadam
  Balasan
  1. iyza,

   Apa kita kita bina semula pasukan.Biar sehalaman dengan pasukan negeri Lee Min Hu itu.

   Padam

" "Kalau hendak tahu dalamnya lubuk, TANYALAH pada memerang"."