Pengikut

Assalamualaikom

.... Terima kasih Allah, Engkaulah Tuhan, akulah hamba ......

Sabtu, 12 Januari 2013

SAYA BUKAN PENDITA


Cerita politik. Biasalah. Orang normal sebanyak sedikit akan menyentuh hal-hal politik dalam kehidupan seharian mereka.

Begitulah juga dengan kawan yang seorang ini, seorang pegawai muda yang minat membincangkan hal politik. Namun demikian, beliau mendakwa tidak memihak kepada mana-mana pihak. Akuinya, dia akan menyokong kepada pihak yang diyakininya betul.

Saya kurang yakin dengan keluhuran hati nurani seseorang yang mendakwa ‘non partisan’ dalam politik. Ianya bukan sahaja pada nisbah 50-50. Hatta, pada nisbah 51-49 juga saya tidak percaya.   

Hakikatnya, platform politik seseorang itu berada pada kedudukkan ‘Ya’ atau ‘Tidak’. Kalau sokong ‘A’, pasti tidak akan sokong dan juga tidak bersimpati langsung kepada ‘B’. Begitulah sebaliknya.

Sehubungan ini, baru-baru ini beliau menemui saya untuk ‘berpura-pura’ bertanya dan meminta pendapat mengenai satu isu yang agak panas dan dijangkanya boleh menjadi ‘ulam’ untuk mengenakan sesuatu pihak.   

Saya yang telah mengetahui muslihatnya tidak menjawab soalan beliau. Sebaliknya, saya bertanya dalam setengah bergurau, “ Saya pelik lagi hairan, seorang yang mengaku tidak berpihak selalu datang bertanya dan inginkan pendapat saya mengenai ‘kelemahan’ satu pihak sahaja. Sebaliknya, tidak pula berbuat demikian kepada banyak dakwaan ‘kelemahan’ pihak yang satu lagi.” Secara bergurau saya juga menyatakan bahawa saya bukan ‘Seorang Pendita’ yang dibebankan dengan soalan-soalan maut.

It’s ok. Seperti biasa, selepas waktu pejabat Segala yang keruh ( jika ada ) dijernihkan dengan minum bersama di warung belakang pejabat bersama kawan-kawan yang lain.

3 ulasan:

 1. ujang kutik,

  ...tuan bukan seorang pendita ..tapi seorang part time blogger..heehe.

  BalasPadam
  Balasan
  1. Sdr theolrascal,

   Benar, kita part time blogger.He..he..

   Padam
 2. Connectify: Teknologi perisian tentera kini untuk pengguna bagi perkongsian internet. Sebagai contoh katakan rakan sebilik anda mempunyai komputer riba yang disambung ke talian internet manakala komputer riba atau tablet anda tidak mempunyai sambungan internet, maka perisian inilah yang anda perlukan. Baca selanjutnya...


  SINGAPURA (AFP) - Rekrut baru bagi pertahanan tentera Singapura di mana tentera udara & tentera laut akan mendapat senjata baru selain senjata api iaitu iPad. Anggota tentera boleh mengunakan kamera terbina dalam Ipad tersebut untuk mengambil foto & klip video di tempat kerja dan memuat naik ke portal dalam talian Angkatan Bersenjata Singapura(SAF), LEARNet. Anggota tentera juga boleh menggunakan bahan media seperti foto dan video untuk melaksanakan penilaian selepas latihan atau misi.Baca selanjutnya...  Telefon pintar berteknologi Android kini turut sama 'berperang' di medan peperangan untuk membantu tentera dengan mengenal pasti lokasi laluan & pasukan yang lain serta membantu membina taktikal sistem pertahanan pasukan. Pihak tentera Amerika Syarikat telah melancarkan versi terbaru prototaip yang diberi nama Army Software Marketplace iaitu sebuah laman web yang menyediakan muat turun aplikasi perisian bagi peranti yang telah disahkan di dalam rangkaian tentera. Baca selanjutnya...  Flashback trojan: Ancaman virus terbesar bagi pengguna Mac. Serangan virus Flashback ini boleh dikatakan di antara ancaman virus platform Mac OS yang paling terbesar dalam sejarah tersebar sejak era virus disebarkan melalui disket. Boleh dikatakan insiden merupakan serangan yang paling ketara dalam sejarah ke atas pengguna Mac di mana sebelum ini amat jarang untuk diketahui sistem operasi tersebut mempunyai ancaman virus. Baca selanjutnya...  Pengasas Blackberry hilang jawatan kerana para pelabur. Jawatan Ketua Pegawai Eksekutif(CEO) yang disandang bersama oleh Mike Lazaridis dan Jim Balsillie kini terpaksa akur dengan tekanan dari para pelabur syarikat mereka untuk melepaskan jawatan mereka. Walaupun mereka berdua bersama sama adalah pengasas bersusah payah membangunkan syarikat ini pada awalnya tetapi mereka terpaksa melepaskan jawatan tersebut kepada Thorsten Heins. Keputusan itu sekali gus menamatkan perkongsian kepimpinan selama dua dekad oleh Mike Lazaridis dan Jim Balsillie yang juga pengasas syarikat telekomunikasi itu selepas bergelut untuk bersaing dengan Apple dan Google.
  Baca selanjutnya...

  BalasPadam

" "Kalau hendak tahu dalamnya lubuk, TANYALAH pada memerang"."