Khamis, 4 April 2013

char kway teow


Insya Allah, jika saudara mara, tetamu atau anda datang bertamu ke rumah kami, isteri saya akan menghidangkan ‘ Char Kway Teow’. Makanan yang asal usulnya berasal dari etnik Cina Hokkiean ini juga digemari oleh Orang Melayu.

Char Kway Teow 1
Di kalangan Orang Melayu, Char Kway Teow dikatakan pada mulanya dipelupuri oleh peniaga-peniaga gerai di Pulau Pinang. Mungkin inilah sebabnya ramai peniaga Char Kway Teow menamakan gerai Char Kway Teow mereka, ‘ Char Kway Teow Penang’.

Hampir semua negeri di Semenanjung ada gerai ‘ Char Kway Teow ’. Namun, pada pengamatan saya, kecuali beberapa tempat di Negeri Pahang, makanan ini masih belum mendapat tempat lagi di hati penduduk di negeri-negeri pantai timur.

Dalam perniagaan makanan bukannya senang untuk mendapatkan resepi dari peniaga makanan walaupun kawan baik. Malah, boleh dikatakan peluang mendapatkan ‘secret recepie’ hampir pada tahap sifar! Ini adalah ‘mitos’ yang sebenarnya kenyataan di kalangan peniaga.

Char Kway Teow 2
Isteri saya yang berminat dalam masakan agak bernasib baik kerana mendapat ‘secret recepie’ Char Kway Teow ini dari seorang peniaga Char Kway Teow, Abang Ismail, yang membuka gerai di Bangi, Selangor kira-kira 10 tahun yang lalu. Kami selalu singgah di warungnya.  

‘Abang Ismail ’, peniaga di usia hujung 50-an (ketika itu) dari Pulau Pinang terbuka hatinya untuk ‘ menurunkan’ kemahirannya membuat Char Kway Teow kepada isteri saya apabila beliau hendak menutup businesnya di Bangi dan balik berniaga di kampung halamannya. Beliau mendapat resepi membuat Char Kway Teow dari isterinya yang pernah menjadi pembantu peniaga Char Kway Teow keturunan Cina sebelum mereka berkahwin.    

Maka, ‘malam terakhir’ Abang Ismail berniaga di Bangi, saya dan isteri telah pergi ke gerainya untuk mendapatkan resepi yang dijanjikannya. Isteri saya menulis ‘resepi rahsia’ tersebut dan memerhatikan dia membuat Char Kway Teow yang dipesan oleh pelanggannya. 

Bagaimanapun, beliau ‘berpesan’, “ Resepi rahsia itu tidak boleh diperturunkan kepada orang lain.”

Char Kway Teow 3
Pada hari berikutnya isteri saya membeli barang-barang keperluan membuat sos dan kichap Char Kway Teow dan menyediakan sekali sos dan kicapnya. Pada sebelah malamnya kami pergi ke gerainya untuk menunjukkan sampel sos dan kicap yang telah disediakan.

Malangnya, beliau tidak ada. Malah segala peralatan berniaganya juga tidak ada lagi. Beliau telah balik ke Pulau Pinang!   

Isteri saya tidak khatam ilmu menyediakan sos dan kicap Char Kway Teow dengan Tuan Gurunya. Bagaimanapun, menu Char Kway Teow yang disediakannya disukai oleh mereka yang pernah merasanya. 

Sungguh pun tidak khatam, dia begitu berpegang kepada pesan gurunya, “ Resepi rahsia ini tidak boleh diperturunkan kepada orang lain.” Pembaca mungkin ada tanggapan berbeza dengan bab ini!


NOTA: DUA DARIPADA FOTO CHAR KWAY TEOW DI ATAS DIAMBIL DARI GERAI CHAR KWAY TEOW TERKENAL DI AMPANG DAN KUALA KUBU BHARU. SATU DI ANTARA TIGA FOTO TERSEBUT ADALAH CHAR KWAY TEOW YANG DISEDIAKAN OLEH ISTERI SAYA. 'OVERKAH CATATAN INI? (MEMINJAM UNGKAPAN KATA KAWAN BLOGGER).SAYA CUMA PART TIME BLOGGER YANG SUKA MENCATATKAN SEGALA SESUATU TANPA KOMPROMI.  

4 ulasan:

  1. bro ujang kutik,
    hehe,

    apa pulak over nye..
    catatan ini meriah sungguh...ekeke
    tetiba lapar perut tengok char kauy teow

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sdr theolrascal,

      Saya teringat gerai Lontong Klang yang terletak di tepi Sungai Klang yang airnya tenang itu.Entah bila akan ke sana lagi.

      Padam
  2. LAMA DAH TAK RASA CHAR KUEY TEOW TAMAN MELOR

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sdr/i Tanpa Nama,

      Terima kasih kerana datang ke ' ujang kutik ' walaupun 'menutup muka'.

      Janganlah jadi ayam hitam
      terbang malam
      di celah pandan.
      Jadilah ayam putih
      terbang siang
      di hujung ranting
      nampak datangnya.

      Beritahu bila nak datang. Boleh buat 'Char Kway Teow untuk puan/tuan dan keluarga.

      Seronok juga ada pembaca di kalangan kawan yang memakai penutup muka dan berjalan waktu malam supaya tidak saya kenali. He..he..

      Padam

" "Kalau hendak tahu dalamnya lubuk, TANYALAH pada memerang"."