Pengikut

Assalamualaikom

.... Terima kasih Allah, Engkaulah Tuhan, akulah hamba ......

Ahad, 29 September 2013

MITOS BERANANG (SELANGOR) DIRUNGKAI

Sejak saya mengetahui Beranang, sebuah daerah di dalam Negeri Selangor dan juga pintu masuk di sebelah utara Negeri Sembilan, ada dua mitos mengenai Beranang yang pernah hidup subur dalam tanggapan saya. 

Salah satu di antaranya baharu sahaja dapat dicerahkan. Mitos kedua sebenarnya telah lama saya nyahkan tetapi perlu juga dinyatakan sebagai rekod. 

Saya juga yakin bahawa itulah juga persepsi yang menguasai kebanyakkan Orang Negeri Sembilan dan penduduk Melaka di sekitar Masjid Tanah dan Alor Gajah terhadap Beranang. 

Pertamanya, saya beranggapan bahawa semua penduduk Beranang adalah dari keturunan Minangkabau asli - keturunan generasi baru Minangkabau dari Tanah Minangkabau yang berhijrah ke Malaysia berabad-abad selepas gelombang kedatangan pertama Orang Minangkabau ke Negeri Sembilan pada sekitar tahun 1500-an. Komuniti Minangkabau asli di Beranang ini masih bercakap dalam dialek Minang asli dan masih berhubungan dengan saudara mereka di Tanah Minangkabau. 

Saya cuma mengetahui bahawa bukan semua penduduk Beranang adalah dari keturunan Minangkabau asli lebih kurang dua bulan yang lalu. Ceritanya bermula apabila saya bertanya kepada seorang rakan seorganisasi yang berasal dari Beranang mengenai dialek percakapannya adalah dialek Negeri Sembilan ( bukannya dialek Minang asli). 

Dia menjelaskan, " Aku (dia tidak membahasakan dirinya Eden) bukannya orang Minangkabau. Aku adalah 'Orang Negeri Sembilan' . Kedudukkan geografi kampung aku (Beranang) yang bersempadan dengan Negeri Sembilan terletak di dalam Negeri Selangor."

Melaluinya saya baru mengetahui bahawa komuniti Minangkabau asli di Beranang cuma didapati di sebuah kampung sahaja. Selainnya adalah komuniti ' Orang Negeri Sembilan' yang dipisahkan dengan 'saudara kandung' mereka di Negeri Sembilan oleh kanun geografi. Melaluinya saya mengetahui bahawa dialek Negeri Sembilan adalah dialek dominan di kalangan penduduk Beranang.

Saya sebenarnya berat hati hendak menyatakan mitos kedua kerana mungkin boleh mengguris hati  rakan-rakan yang berasal dari Beranang. Ketika berulang alik dari Kuala Lumpur - Rembau dan Rembau-Kuala Lumpur (balik bercuti di kampung) pada zaman remaja, saya diingatkan supaya jangan sekali-kali singgah makan atau minum di Beranang. Kononnya, penduduk Beranang suka bermain santau. Saya patuh sepenuhnya!

Tanggapan kononnya penduduk Beranang suka bermain santau adalah satu tanggapan di tahap ' fenomena' di kalangan penduduk Negeri Sembilan/Melaka (Alor Gajah,Masjid Tanah) suatu ketika dahulu. Mitos ini sama makamnya dengan keyakinan " Orang luar yang berkahwin dengan wanita Negeri Sembilan akan tinggal sehelai sepinggang jika berlaku perkara yang tidak diingini ".

Saya akui baharu sahaja mengetahui ' pengaruh Negeri Sembilan' terutamanya dialek percakapan begitu dominan di Beranang, Selangor. Namun, mitos mengenai santau sebenarnya telah lama tidak saya yakini lagi. Saya dan keluarga selalu singgah makan di warung-warung di sekitar Pekan Beranang ketika dalam perjalanan balik ke kampung atau ketika balik semula ke Ampang, Selangor. Saya juga mempunyai ramai rakan-rakan anak jati Beranang yang saya kenali hati budi mereka.    

6 ulasan:

 1. IM juga biasa nasihat jangan makan di sebarang gerai di Setiawan, tempat Akhmal dilahirkan. Kononnya ramai orang dah terkena santau.

  Fobia juga tu!

  BalasPadam
  Balasan
  1. Sdr IM,

   Satu tempat lagi ' Grik' satu ketika dahulu.

   Padam
 2. Ilmu hitam tak kenal tempat. Pasangan saya terkena selepas makan di sebuah gerai di Dengkil pula. Dua tahun menanggung seksa santau. Dgn izin Allah sembuh jua. Benarlah dengan izin Allah kita terkena dengan izinNya jua kita mendapat kesembuhan itu

  BalasPadam
  Balasan
  1. Sdr Tanpa Nama,

   Benar, kita perlu beringat dan memohon perlindungan dari Allah.

   Padam
 3. beranang sobona eh sinonim dongan bolaan antu plosit,hantu rayo ngan polong!bukan eh santau!maso den kocik2 dulu dah byk lalui pengalaman nun oghang kono an oghang lain dongan bolaan2 itam eh tu sobab den lahir n mombosa di beranang!

  BalasPadam
 4. Beranang betul-betul terletak di atas sempadan negeri Selangor dan negeri Sembilan. Sebahagian Ulu Beranang termasuk dalam negeri Sembilan. Beranang dan Semenyih pada suatu ketika dimiliki dan ditadbir oleh Dato' Kelana Sungai Ujong . Dato' Kelana Sungai Ujong mentadbir jajahan Lukut kawasan di negeri Sembilan.

  Pada tahun 1883, kerajaan Selangor telah mengambil Mukim Beranang. Sebelum itu telah wujud beberapa pertikaian antara Dato Kelana Sungai ujong dan Datok Kelana Sendeng. Permasalahan sempadan Semenyih dan Beranang wujud berikutan sempadan yang mengelirukan. Dalam satu surat, pertikaian ini berlaku kerana penggunaan kompas yang tidak betul dan kawasan hutan tidak diukur dengan jelas.

  BalasPadam

" "Kalau hendak tahu dalamnya lubuk, TANYALAH pada memerang"."